ERM–guiden
Praktisk Enterprise Risk Management(ERM)
Guide A – Bakgrunn, behov, ERM-systemet
– og prosesser
Vår ERM-modell/ Vårt ERM-system/ Vårt ERM-rammeverk i tråd med ISO 31000:2009 Risk Management – Principles and Guidelines
Modul A7 Den sykliske kjerneprosessen/ERM-kjerneprosessen
ENHET A7.5 Tiltak:beskriver de fire tiltaksstrategiene risikounngåelse, risikoreduksjon, risikooverføring eller risikoaksept. |
Risikoer kan aldri helt elimineres. Målsetningen med ERM er da også begrenset til å finne frem til tiltak som kan reduser en risiko, eller en konsekvens av denne. De færreste risikoer forekommer som engangs-tilfeller. Etter hvert som vår erfaring med ERM modnes, vil vi ut fra kategoriserings-modellen kunne gjenkjenne en risiko som tidligere har forekommet. Slik sett blir vi også lettere i stand til å finne tilbake til de erfaringer vi gjorde, og løsninger vi benyttet forrige gang risikoen forekom.
Figur A7-10 Hovedstrategier i motarbeidelse av risiko.
Muligheten for at vi kan benytte tidligere anvendte tiltak mot nye forekommende muligheter/trusler vokser i takt med erfaringer og evnen til å dokumentere tiltak på en måte som gjør disse lette å identifisere i forhold til organisasjonens risikounivers. En slik samling av erfaringer, eller anbefalinger, kalles ofte for en ”tiltaksplan” og er en del av ”risikopolicyen”. Denne må ha klare referanser til organisasjonens kategoriseringsmodell.
Tilsvarende må det for de risikoer vi ikke er i stand til å redusere tilstrekkelig, utarbeide en beredskapsplan/kontinuitetsplan, for de tilfellene at hendelsen bak risikoen skulle inntreffe.
Generelt kan vi dele de tiltak vi iverksetter mot risikoer (nedsiden) i følgende fire grupper:
Strategi | Siktemål | Eksempler på virkemiddel |
Risiko-unngåelse | Forhindre at hendelsen inntreffer, eller får konsekvens for organisasjonen. | Utsette aktivitet. |
Risiko-reduksjon | Redusere sannsynlighet eller konsekvens. | |
Risiko-overføring | Forsikring, ”outsourcing” etc. | |
Risikoaksept(Residual-risikoer) | Forberede oss på at hendelsen inntreffer og begrense konsekvens-en | Planlegge for en uønsket hendelse med sikte på å redusere konsekvens:
|
Reagere (Handle) når hendelsen inntreffer. | Iverksette tiltak med sikte på å begrense uønsket konsekvens av en hendelse når denne inntreffer i hht. beste skjønn, foreliggende planer og hendelsens fremdrift. | |
Restituere (Utbedring, berging) når hendelsen har fått konsekvens. | Utbedre skader/uønskede konsekvenser som har oppstått som følge av en hendelse. |
Tabell A7-1 Ulike risikostrategier (-tiltak) og eksempler på virkemidler.
A7.5.1 Valg av strategi for mulige tiltak
Dersom også strategien for hvilke tiltak vi skal benytte i forhold til den enkelte risikokategori er lagt på forhånd, er det lettere å komme frem til konkrete tiltak når risikoen blir identifisert, eller hendelsen inntreffer. Strategien vi velger i policyen reduserer med andre ord organisasjonens ”forvirring” i forhold til alternative løsninger ved at valgene er snevret inn. Dette vil også i mange tilfeller kunne gjøre det lettere å gå rett på kjernen av problemet, og eventuelt å skaffe nødvendig fagkompetanse enheten kanskje ikke besitter selv. Organisasjonens evne til kollektiv læring øker derfor også, da vi ofte kan se helt bort fra uaktuelle tiltak som ikke er et ledd i policyen. Videre blir de erfaringer vi gjør lettere å knytte til konkrete muligheter/ trusler, også for fremtiden.
Bruk av fagkompetanser reduserer dessuten nødvendigheten av egne ”negative” erfaringer.
A7.5.1.1 Risikounngåelse
Risikounngåelse som strategi fører ofte til at vi taper muligheter eller inntekter, og er først og fremst aktuell når risikoene er omfattende, komplekse og uoverskuelige.
Eksempler på risikounngåelse kan være:
|
A7.5.1.2 Risikoreduksjon
Risikoreduksjon iverksettes ved reduksjon av sannsynlighet for og/eller konsekvens-en av en hendelse.
Reduksjon av sannsynligheten for en hendelse kan skje ved:
|
Reduksjon av konsekvensen av en hendelse kan eksempelvis skje ved:
|
A7.5.1.3 Risikooverføring
Risikooverføring vil kunne omfatte overføring til samfunnet generelt, ansatte, kunder eller leverandører, samt ikke minst tredjepart i form av forsikringsinstitusjoner.
Noen eksempler:
|
Mulighetene til å overføre risiko reguleres av en rekke faktorer som moral, etikk, offentlige lover og regler, holdninger og avtaler.
7.5.1.4 Risikoaksept (restanser, ”residualrisikoer”)
Ikke alle risikoer lar seg fjerne helt ved spesielle tiltak og blir med videre i prosessen.
Likedan vil det finnes risikoer som i utgangspunktet er så små at tiltak mot dem derfor ikke er formålstjenlig. Disse risikoene vil samlet utgjøre ”akseptere risikoer”, også ofte omtalt som ”residualrisikoer”. Vesentlige residualrisikoer må underlegges kontroll og begrensningstiltak.
Kontroll og begrensning av ”residualrisikoer”.
I de tilfeller hvor vesentlige risikoer ikke kan reduseres til et komfortabelt nivå (definert i risiko-policyen) gjennom noen av de nevnte tiltaksstrategier, må vi begynne å forberede oss på virkningen av dem. Vi erkjenner med andre ord at hendelsen med rimelig grad av sannsynlighet vil inntreffe, uansett hva vi måtte prøve å gjøre og som kan ha en betydelig uønsket effekt som må begrenses. Oppgaven blir da å fokusere på begrensede ressurser på det som måtte komme, slik at konsekvensen blir minst mulig og strekker seg over kortest mulig tidsrom.
Dette gjøres i første rekke gjennom:
Utarbeidelse av en kontinuitetsplan, (ofte omtalt som ”Business Continuity Plan”, kriseplan, katastrofeplan”) i forkant av hendelsen. Utarbeidelsen av slike planer krever nøye forberedelser og tilrettelegging og organiseres gjerne som egne prosjekter.
Noen krav til kontinuitetsplanen:
|
Forberedelsen av kontinuitetsplanen omfatter eksempelvis spørsmål som:
|
Kontinuitetsplanen iverksettes ved følgende aktiviteter:
|
Dersom utarbeidelsen av kontinuitetsplanen har en lang iverksettelseshorisont, bør det vurderes å bruke mellomløsninger.
Handle når hendelsen inntreffer.
De skadelige konsekvensene av uønskede hendelser kan ofte begrenses i løpet av hendelsen. Eksempelvis vil de færreste stå å se på et branntilløp uten å varsle brannvesen og/eller lete etter hjelpemidler til å slukke, eller begrense brannen. Likedan vil vannskaders omfang ofte kunne begrenses dersom vi får stengt kilden til lekkasje. Slik vil det også normalt være med hendelser av mer økonomisk karakter. Rask og riktig handling vil kunne bety mye for konsekvensene av en uønsket hendelse. Valgmulighetene og hjelpemidlene vi står overfor i slike situasjoner vil ofte være avhengige av de forberedelser vi har gjort og den evnen vi har hatt til å forutsi situasjonen.
Utbedre skaden fortest mulig etter hendelsen.
Skadene som følge av en uønsket hendelse vil ofte kunne øke over tid etter hendelsen. Det vil derfor være sentralt at skaden utbedres så snart som mulig. Ofte vil det som innledningsvis kun var en enkel erstattbar materiell skade kunne utvikle seg til en skade som vil kunne ta lang tid å utbedre. Eksempelvis vil mangler ved telefonsentraler eller IT-utstyr og programvare, kunne gå ut over behandlingen av kundeforespørsler og dermed organisasjonenes omdømme, som kan være langt vanskeligere å reparere.
A7.5.2 Vurdering av mulige og iverksatte tiltak, status og forventet konsekvens
Ofte vil et foreslått tiltak kunne være et av flere alternativer.
Gjennomføring av det enkelte tiltak vil da måtte forutsette en eller annen form for utvelgelse og prioritering på basis av en forutgående vurdering.
|
Videre kan iverksettelse av tiltak være en kompleks prosess som strekker seg ut i tid. Gjerne over flere sykluser i ERM kjerneprosessen. Det er en åpenbar sammenheng mellom gjennomføringsgraden av et tiltak og den konsekvens tiltaket må kunne forventes å ha på den enkelte risiko. Et tiltak som overhode ikke er iverksatt har i praksis ingen verdi. På den annen side vil et fullt iverksatt tiltak kunne tyde på at vi begynner å få kontroll over en risiko. Det er derfor viktig at vi hele tiden følger med på hvor langt fremskredet gjennomføringen av de respektive tiltak har kommet.
Neste ledd i vurderingen er derfor å skaffe seg en oversikt og dokumentasjon på hvor langt frem det er, før vi har fullført iverksettelsen av det enkelte tiltak, og dermed har den ønskede kontrollen med den respektive risikoen.
Tanken er altså at ”jo mindre risiko og større iverksettelsesgrad, desto bedre risikokontroll har vi”. Med dette utgangspunktet kan vi sette opp en matrise for å visualisere risikokontrollen.
Den vertikale aksen i matrisen representerer risikoens størrelse (sannsynlighet og konsekvensen), mens den horisontale aksen representerer iverksettelsesgraden av foreslåtte tiltak. Dermed vil øvre venstrehjørne markerer risikoer med høy grad av sann-synlighet og stor konsekvens, hvor tiltakene er mangelfulle eller i liten grad er iverksatt.
Figur A7-11 Eksempel på visualisering av iverksettelsesgrad og risikokontroll.
Som nevnt kan iverksettelse av kompliserte tiltak ta tid. Skulle et foreslått tiltak forekomme gjennom flere kjerneprosess sykluser uten at kontrollen for-bedres, kan dette være et tegn på at iverksettelsen har stoppet opp. Vurderingen blir dermed også et viktig verktøy til å følge opp fremdriften i iverksettelsen av tiltak.
A7.5.3 Forberede tiltaksplaner
Tiltaksplaner bør dokumentere hvordan valgte alternativer vil bli gjennomført. Hver plan bør dokumentere den enkeltes ansvar, tidsplaner, det forventet utfall av tiltak, budsjettering og resultatmål, og inkluderer en mekanisme for evaluering.
A7.5.4 Implementere tiltaksplaner
Ansvar for tiltak skal bæres av de som er best i stand til å håndtere muligheter/ trusler. Den vellykkete implementering av tiltaksplanen krever et effektivt håndteringssystem som angir metodevalg, tildeler ansvar og individuelle ansvarsområder for handlinger, og skjermer dem mot angitte kriterier.
A6.1.5 Sjekkliste tiltak
Viktige spørsmål ved tiltak for oppside/nedside risiko
|
ERM- guidene A og B
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com
eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
KURSDOKUMENTASJON INNHOLD GUIDE A
Bakgrunn, behov, ERM-systemet og – prosesser
FORORD iv 1.1. HVA MENER VI MED RISIKO? 7 2. ENTERPRISE RISK MANAGEMENT – ERM 33 2.1 RM VERSUS ERM 34 3 ORGANISASJONEN OG BEHOVET FOR ERM 81 3.1 KOMMERSIELT DREVNE KRAV 82 4.1 ERM-SYSTEMET (-RAMMEVERKET) 115 5.1 FORMALISERING OG DOKUMENTASJON 123 6. ETABLERING AV KONTEKST FOR ERM 156 6.1 GENERELT 158 7 DEN SYKLISKE KJERNEPROSESSEN / ERM-KJERNEPROSESSEN 195 7.1 GENERELT OM KJERNEPROSESSEN 196 8 HÅNDTERING OG OVERVÅKNING AV RISIKO 234 8.1 IVERKSETTELSEN AV FORESLÅTTE TILTAK 235 9 ERM-SYSTEMEVALUERING OG GJENNOMGANG 251 9.1 ERMSE (ERM SYSTEMEVALUERING) 251 |
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VEDLEGGSOVERSIKT GUIDE A
Vedlegg | Tekst | Guide A | GuideB |
Vedlegg A | Risikokategoriseringsmodellen | X | |
Vedlegg B | Risikopolicy i «Vår Organisasjon.» | X | |
Vedlegg C | Mandat ERM | X | |
Vedlegg D1 | Eksempler på skjematur for ERM-SystemEvaluering (ERMSE). |
X | |
Vedlegg D2 | Vurderingskriterier/karakterskala (skala 1-5) for ERMSE. | X | |
Vedlegg D3 | Spørreskjema A ERMSE | X | |
Vedlegg D4 | Spørreskjema Del B. ERMSE Eksisterende elementer i ERM-systemet | X | |
Vedlegg E | Sjekklister/spørsmål | X | |
Vedlegg F1 | Workshop | X | |
Vedlegg F2 | Enkelt Risikospørreskjema | X | |
Vedlegg F3 | Alternativt risikospørreskjema | X | |
Vedlegg F4 | Risikotiltak | X | |
Vedlegg F5 | Rapporter | X | |
Vedlegg F6 | Håndtering og overvåking | X | |
Vedlegg F7 | Vedlikehold av kontekst | X | |
Vedlegg G | Nøkkelreferanser/standarder | X | X |
Vedlegg H Vedlegg I |
ISO 31000:2009 Risikoledelse Ordforklaringer |
X X |
X X |
Vedlegg J | Litteratur | X | X |
Vedlegg K1 | Tabeller og figurer i Guide A | X | |
Vedlegg K2 | Tabeller og figurer i Guide B | X | |
Vedlegg L1 | Innhold Guide A Bakgrunn, behov, ERM-systemet og – prosesser | X | |
Vedlegg L2 | Innhold Guide B – Gjennomføring og praktisk iverksettelse | X |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VIG CONSULTING
ORG.NR: 977 505 992
Jan Vig
Daglig leder
__________________
Kirkeveien 35, NO-1710, SARPSBORG
Mobile : +47 414 43 727
e-mail: ja-vig@online.no
Web: www.slowdown.no ,www.intelligence.no , www.risikoledelse.com
Copyright © 2006-2015 VIG CONSULTING
Legg igjen en kommentar