ERM–guiden
Praktisk Enterprise Risk Management(ERM)
Helhetlig og Integrert RisikoLedelse(HIRL) = ERM
ERM-Prosess – Risikorapportering
ERM-Prosess
KontekstenKonteksten er både det interne og eksterne miljøet som ERM-prosessen er avhengig av for at organisasjonens skal oppnå suksess. IdentifiseringRisikoidentifering er prosessen som definerer de hendelser eller utfall som kan ha en målbar påvirkning på organisasjonens suksess. AnalyseringRisikoanalyse bestemmer hvor stor virkningen av risiko kan være og hvor stor sannsynlighet det er for at denne virkningen inntreffer. EvalueringRisikoevaluering bestemmer hvilke risikoer skal håndteres først (propritering) ved å sammenligne nivået på risiko mot organisasjonens mål. Risikoprioritering er et mål på hvor betydlig en risiko er. TiltakRisiko tiltak er den aksjon som tas som et resultat av at en risiko har blitt identifisert og vurdert/bedømt til å være uaksebtabel for organisasjonen. RapporteringRisikorapportering er å dokumentere hvert trinn i ERM-prosessen fotrinnvis skriftlig, men også eventuelt muntlig. Håndtering og overvåkingRegelmessig overvåking og vurdering av risikoer er en viktig del av iverksettelsen. Den sikrer at nye risikoer oppdages og håndteres og at tiltaksplaner iverksettes og tilnærmes effektivt.
|
ERM-Prosess – Risikorapportering
Risikorapportering er å dokumentere hvert trinn i ERM-prosessen fortrinnvis skriftlig, men også eventuelt muntlig.
Målet med risikorapporteringen er å bidra til å skape trygghet i ledelsen og blant organisasjonens interessenter, for at organisasjonen har oversikt over sine risikoer og er i stand til å handle deretter.
Risikorapporteringen bygger direkte på informasjonen fra evalueringsfasen og tiltaksfasen (som igjen bygger på identifiserings– og analysefasen). De ferdige rapportene vil videre danne utgangspunkt for den neste sykliske gjennomgang av kjerneprosessen. Det gir et lettere utgangspunkt ved senere gjennomganger, ved at vi kan bygge på tidligere funn og konklusjoner.
Risikorapportering er å dokumentere hvert trinn i ERM-prosessen fortrinnsvis skriftlig, men også eventuelt muntlig.
Formål: | Rapportene skal først og fremt dokumentere og underbygge de vurderinger og valg som arbeidsgruppen har foretatt, frem til linjeorganisasjonen overtar ansvaret for realisering av de foreslåtte tiltakene. Rapportene signaliserer således overdragelsen av iverksettelsesansvaret til linjen, og fungerer som underlag for den videre prosessen. Det må også forefinnes rapporter som i særlig grad fremhever større ”ikke akseptable nedside risikoer” og vesentlige oppside risikoer (muligheter) med behov for styrets og ledelsens øyeblikkelige oppmerksomhet. Rapportene kan også fungere som ”legitimasjon” i regnskapene når organisasjonen har foretatt avsetninger for ulike risikoer i regnskapene.Dokumentasjonen:
|
Input: | Informasjon fra evalueringsfasen og tiltaksfasen gjennom elektronisk system eller skjematur.’ |
Metode: | Iverksette en rapporterings- og dokumentasjonsprosess som del av hvert styremøte og på ledermøter. |
Output: | Gjennomgang av kritiske oppside/nedside risikoer på styremøter og ledermøter, og på bakgrunn av denne gjennomgangen lage en liste/dokumentasjon med tiltak og ansvar. Videre formidle oppdatering av rapporter/dokumenter og eventuelle IT-systemer som organisasjonen benytter i sin ERM-prosess. |
Vår ERM-modell/ Vårt ERM-system/ Vårt ERM-rammeverk i tråd med ISO 31000:2009 Risk Management – Principles and Guidelines
Kursguidene A og B
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com e
ller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VIG CONSULTING
ORG.NR: 977 505 992
Jan Vig
Daglig leder
__________________
Kirkeveien 35, NO-1710, SARPSBORG
Mobile : +47 414 43 727
e-mail: ja-vig@online.no
Web: www.slowdown.no ,www.intelligence.no , www.risikoledelse.com
Copyright © 2006-2015 VIG CONSULTING
Legg igjen en kommentar