ERM–guiden
Praktisk Enterprise Risk Management(ERM)
Guide B – Gjennomføring og praktisk
iverksettelse
Vår ERM-modell/ Vårt ERM-system/ Vårt ERM-rammeverk i tråd med ISO 31000:2009 Risk Management – Principles and Guidelines
Modul B2 Kjerneprosessen
ENHET B2.5 Tiltak: skisserer utfordringene under tiltaksfasen og valg av tiltaksstrategi enten det er risikounngåelse, risikoreduksjon,risikooverføring eller risikoaksept.Videre skisseres ansvars og myndighetsnivåene i organisasjonen i relasjon til tiltakene som iverksettes Likeledes fokuseres det på at kostnadene ved tiltakene må stå i forhold til en antatt gevinst. |
Risikoer kan aldri helt elimineres. Målsetningen med ERM er da også begrenset til å finne frem til tiltak som kan reduser en risiko eller en konsekvens av denne til et praktikabelt nivå eller opimalisere en mulighet. Gjennom prosessen frem til tiltaksfasen har vi kommet fem til en prioritert oversikt over oppside/nedside risikoer som trenger ytterligere tiltak eller nye tiltak.
Tiltaksfasen
Utfordringen under tiltaksfasen er som følger:
|
ALARP-modellen kan være en praktisk referanseramme både til å hjelpe oss med å finne riktig handlingsmønster under tiltaksefasen, men også til å finne riktig ressursforbruk under iverksettelse av tiltak.
B2.5.1 Valg av tiltaksstrategi for nedside risiko
Vi tar her for oss tiltaksstrategier for den ene siden av mynten, dvs. nedside risikoer(trusler) .
Generelt deler vi tiltaks-strategiene inn i fire grupper. For å finne frem til hvilken strategi, eller kombinasjon av disse, som synes mest anvendelig, kan vi stille følgende spørsmål:
|
Figur B2-11 Figuren visualiserer en risiko (nedsiden) før og etter mulige tiltak.
Den fjerde og siste strategien kommer fortrinnsvis kun til anvendelse dersom vi ikke får brakt risikoene ned på et hensiktsmessig nivå gjennom tiltak vi finner frem til gjennom de tre første strategiene. Dersom vi etter å ha innført tiltak som risikounngåelse, risikoreduksjon eller risikooverføring likevel sitter med en risiko, snakker vi om en ”residualrisk”. Tiltakene vi iverksetter i forhold til disse, retter seg mot å planlegge for at de rent faktisk kommer til å hende, og hva som derfor må skje under og etter hendelsen for at konsekvensene skal bli minst mulig.
Hva kan vi gjøre for å være best mulig forberedt og begrense de direkte skadene dersom denne hendelsen inntreffer?
Hva kan organisasjonen gjøre for begrense indirekte skader når denne hendelsen har inntruffet?
|
Under utarbeidelse av mer konkrete og detaljerte tiltaksforslag må arbeidsgruppen ha tilgang til fagekspertise fra de respektive problemområdene. Dette må forutsettes hentet inn enten fra linjeorganisasjonen eller utenforstående eksperter. Alternativt kan ansvaret for utarbeidelse av konkretiserte tiltaksforslag delegeres til linjen, som må kunne forutsettes å ha tilgang til større ressurser og dypere innsikt i de respektive problemområdene. Uansett må den person eller organisasjonsenhet som synes best skikket til å følge opp og iverksette et tiltaksforslag etter workshopen, være identifisert og utpekt som ansvarlig i løpet av tiltaksfasen.
Etter hvert som vi vinner erfaring med ERM-systemet vil vi normalt se at visse oppside/nedside risikoer går igjen, og tiltakene finner tilsvarende anvendelse.
Følgende tabell kan illustrere ulike tiltaksstrategier mht. nedside risiko:
Strategi | Siktemål | Eksempler på virkemiddel |
Risiko- unngåelse |
Forhindre at hendelsen inntreffer, eller får konsekvens for organisasjonen. | Utsette aktivitet. |
Risiko- reduksjon |
Redusere sannsynlighet eller konsekvens. | |
Risiko- overføring |
Forsikring, ”outsourcing” etc.. | |
Risiko aksept (Residual-risikoer) |
Forberede oss på at hendelsen inntreffer, og begrense konsekvensen. | Planlegge for en uønsket hendelse med sikte på å redusere konsekvens:
· Business Continuity Plan (BCP). |
Reagere (handle) når hendelsen inntreffer. | Iverksette tiltak med sikte på å begrense uønsket konsekvens av en hendelse når denne inntreffer, iht. beste skjønn, foreliggende planer og hendelsens fremdrift. | |
Restituere (utbedring, berging) når hendelsen har fått konsekvens. | Utbedre skader/uønskede konse-kvenser som har oppstått, som følge av en hendelse. |
Tabell 2-8 Tabellen viser de ulike tiltaksstrategiene for nedside risiko, deres siktemål og eksempler på handling.
B2.5.2 Tiltakskostnader
Alle tiltak må normalt utvikles innen visse rammer. Når vi skal finne frem til rammene for hensiktsmessige tiltak, eller hvordan en risiko skal behandles, bygger vi på teorien i ALARP-modellen. Denne har som utgangspunkt at en risiko skal være ”så lavt som rimelig praktikabel”.
Med begrepet ”rimelig praktikable” må vi forstå to ting:
|
ALARP-modellen kan derfor bidra til både å avklare hvilke ”ansvars – og myndighetskriterier”, samt hvilke ”økonomiske kriterier” vi skal legge til grunn under tiltaksfasen.
Rent praktisk kan vi sortere og prioritere risikoene, og dermed arbeidet i tiltaksfasen etter nivåene i ALARP-modellen.”Ikke tolererbare risikoer”Dersom disse to betingelsene nevnt over ikke foreligger har vi altså en situasjon som ikke lar seg løse med ”praktikable” virkemidler, og denne må løftes opp på et høyere nivå enn den daglige ledelsen. Dette gjør vi gjennom ”øyeblikkelig rapportering” beskrevet under evalueringsfasen.”Ikke tolererbare risikoer” krever normalt styrets engasjement. For å spare tid dersom det skulle vise seg at styret har behov for forslag til tiltak, kan det likevel være hensiktsmessig å begynne utarbeidelsen av disse, uten å avvente videre instrukser fra styret. Dette kan bidra til at styret har forslagene tilgjengelig når de ber om det. På den andre siden medvirker det også til å redusere faren for at noen risikoer blir ”glemt” i tiltaksfasen. Før slike tiltak iverksettes må vi imidlertid være sikker på at vi har styrets velsignelse.”Tolererbare ubetingede risikoer”Større risikoer med behov for tiltak som lar seg håndtere med de virkemidler den daglige ledelsen har til sin rådighet, omtales i ALARP-modellen som ”tolererbare risikoer”. Disse er igjen delt inn i undergruppene ”betinget” og ”ubetinget”. De ” tolererbare ubetingede” risikoene er i hovedsak vesentlige risikoer vi kan tolerere, dersom vi kan redusere disse gjennom tiltak.”Tolererbare betingede risikoer”De ” tolererbare betingede” risikoene er i hovedsak moderate risikoer vi kan tolerere også uten tiltak, dersom tiltakene antas å ville koste mer enn gevinsten ved å iverksette disse.”Akseptable risikoer”De ”akseptable” risikoene er i hovedsak lave risikoer vi kan leve med, i den form de er, uten iverksettelse av noen form for tiltak. Risikoene her i denne gruppen kan imidlertid være så lave at ressursinnsparinger knyttet til kontroller kan være mulig, og bør vurderes |
Tabellen ”Risikoevaluering etter ALARP-modellen” i Guide B8 vedlegg F1 kan illustrere de ulike nivåene i ALARP-modellen, hvilke risikoer vi normalt finner på det enkelte nivå og hvilket handlingsmønster dette krever i tiltaksfasen.
B2.5.3 Evaluering av kontroll og overvåkningsmekanismer
Den løpende kontroll og overvåkning av oppside/nedside risikoer må først og fremst foregå i linjeorganisasjonen. Under workshopen kan vi imidlertid bidra til å styrke funksjonen. Ved å identifisere de faktorer som påvirker, – eller er et symptom på en risiko og å tallfeste disse til såkalte ”Key Risk Indicators” (KRIer), blir det mulig for linjeorganisasjonen løpende å registrere endringer i risikobildet. En organisasjons virksomhet og risikounivers er under konstant endring. Derfor må også KRI’ene vi benytter til oppfølging evalueres og stadig forbedres. Under tiltaksfasen vil viktige ideer og synspunkter komme til overflaten. Disse kan bidra til å bedre linjeledelsens løpende kontroll av oppside/nedside risikoene dersom idèene dokumenters og anvendes. Forslag til standardiserte begreper, tallgrunnlag og forhåndstall organisasjonen kan benytte, bør derfor gå videre til linjeledelsen med sikte på anvendelse i organisasjonens løpende virksomhet og rapporter.
B2.5.4 Oppsummering
Risikotiltak er de forslag til aksjoner som utarbeides som et resultat av at en oppside/nedside risiko har blitt identifisert, analysert, evaluert og funnet å være uakseptabel for organisasjonen.
Formål:
Å bestemme hvilke aksjoner som skal treffes, som svar på oppside/nedside risikoene som har blitt identifisert, analysert og evaluert mht. sannsynlighet og konsekvens. Tiltakene som iverksettes må relateres til ansvars og myndighetsnivåene i organisasjonen. Likeledes må kostnadene ved tiltakene stå i forhold til en antatt gevinst.
Input:
Hovedinput i dette trinnet er: Risikokategorilisten med de prioriteringer som er gjort under evalueringen.
Metode: Velge tiltaksstrategi og konkretisere mulige tiltak for den enkelte oppside/nedside risiko relatert til de rammer organisasjon har til sin rådighet.Når det skal finnes frem til rammene for hensiktsmessige tiltak, eller hvordan en risiko skal behandles, bygger det på teorien i ALARP-modellen og GPAP-modellen. (Se Guide Enhetr 7.4). ALARP-modellen har som utgangspunkt at en risiko skal være ”så lavt som rimelig praktikabel”.Tiltakene for risikoene og prioriteringen sorteres etter nivåene i ALARP-modellen: Ikke tolererbare risikoer.· Tolererbare ubetingede risikoer.·Tolererbare betingede risikoer.·Akseptable risikoer. Det settes spesielt fokus på de risikoene som er prioritert til å være betydningsfulle. KRIer (Key Risk Indicators) identifiseres.
Output: Et ekstrakt av en tiltaksplan for hver risiko som er klassifisert etter ALARP-modellen(nedside risikoer) og GPAP-modellen (oppdide risikoer) Beskrivelse av nye Key Risk Indikators (KRIer). |
For videre dokumentasjon, spørreskjemaer og andre skjemaer se:
Guide B8 Vedlegg E: Sjekklister. Fase 5 tiltak oppside/nedside risiko
Guide B8 Vedlegg F: Skjemaer. Oversikt valg av tiltak oppside/nedside risiko
Guide A: Enhet A 7.5.3, Enhet A7.5.4 og Enhet A 7.5.5
Kursguidene A og B
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com
eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
KURSDOKUMENTASJON INNHOLD GUIDE B
Gjennomføring og praktisk iverksettelse
FORORD iv 1.1 FRA TANKE TIL HANDLING 4 2.1 ”WORKSHOP”-PROSEDYREN 37 3. HÅNDTERING OG OVERVÅKING 78 3.1 OVERVÅKING AV OPPSIDE/NEDSIDE RISIKO 78 4. SYSTEMEVALUERING OG GODKJENNING 84 4.1 CRO/CRM’S KONTROLLER 84 5. KOMMUNIKASJON OG KONSULTASJON 97 5.1 INFORMASJON TIL ERM-SYSTEMET 98 6. VEDLIKEHOLD AV KONTEKST 101 6.1 ERM-PLANEN/-PROGRAMMET 101 7. STIKKORDSREGISTER 104 |
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VEDLEGGSOVERSIKT GUIDE B
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VIG CONSULTING
ORG.NR: 977 505 992
Jan Vig
Daglig leder
__________________
Kirkeveien 35, NO-1710, SARPSBORG
Mobile : +47 414 43 727
e-mail: ja-vig@online.no
Web: www.slowdown.no ,www.intelligence.no , www.risikoledelse.com
Copyright © 2006-2015 VIG CONSULTING
Legg igjen en kommentar