ERM–guiden
Praktisk Enterprise Risk Management(ERM)
Guide B – Gjennomføring og praktisk
iverksettelse
Vår ERM-modell/ Vårt ERM-system/ Vårt ERM-rammeverk i tråd med ISO 31000:2009 Risk Management – Principles and Guidelines
Modul B2 Kjerneprosessen
ENHET B2.4 Evaluering: beskriver at formålet med evalueringen av oppside/nedside risiko i første rekke er å skaffe oss best mulig oversikt over den enkelte risikos innvirkning på de ulike målsetninger organisasjonen har definert under etableringen av kontekst (strategi og policy).Videre at det gjøres prioriteringer i workshopen som brukes til å bestemme organisasjonens fokus og anstrengelser mht. å behandle de identifiserte oppside/nedside risikoene. Det bestemmes strukturerte aksjonsplaner og ressursfordeling. |
Formålet med evalueringen av oppside/nedside risiko er i første rekke å skaffe oss best mulig oversikt over den enkelte risikos innvirkning på de ulike målsetninger organisasjonen har definert under etableringen av kontekst (strategi og policy).
Evalueringsfasen
Spesielt gjelder dette:
|
For å sammenligne oppside/nedside risikoer fra forskjellige organisasjonsenheter eller for forskjellige risikokategorier, må evalueringen og prioriteringen gjennomføres med utgangspunkt i en standardisert tilnærming på tvers av alle kategorier. For å kunne foreta slike sammenligninger og prioriteringer må vi finne fellesnevnere for de viktigste faktorene, mens ”støy” i form av detaljer knyttet til den enkelte oppside/nedside risiko må filtreres bort. Dette oppnår vi i stor grad ved å benytte et aggregert analyseskjema fra analysefasen som grunnlag for evalueringen.
Figur B2-6 Risikomatrisen.
Nedenfor har vi vist et eksempel på nedside risiko (trussel), mens som sagt tidligere kunne vi like gjerne ha vist et eksempel på oppside risiko (mulighet).
|
Figur B2-7 Kontrollmatrisen.
Rammen for ”kontrollgapet” bør defineres under kontekst. Det vil si at organisasjonen gir utrykk for hvor stor risiko og lav iverksettelsesgrad vi generelt aksepterer, uten å forsere planlagte tiltak eller iverksette nye.
Kombinasjonen av høy risiko og lav iverksettelsesgrad av tiltak, kan indikere behov for å forsere iverksettelsen av planlagte tiltak eller iverksette nye tiltak.
Skulle ”kontrollgapet” avdekke at vi har høy iverksettelsesgrad, men fortsatt høy risiko, er nye tiltak klart nødvendig å vurdere.
Figur B2-8 Tolkning av kontrollmatrisen.
Tilnærmingen beskrevet ovenfor er både enkel og anvendelig for forskjellige typer av oppside/nedside risikoer. Skulle de tolkninger vi får ut av analysen ikke være entydige, kan bedre og mer nøyaktig informasjon som statistikker, spesifikke kvantitative tilnærminger, som undersøker tilgjengelig informasjon, brukes i tillegg. Således kan f.eks. evalueringen av strategiske oppside/nedside risikoer bli supplert med scenario-analyser, prosjektrisikoer kan beregnes ved hjelp av ”Scoring” modeller”, og finansielle risikoer kan kvantifiseres, enten med deres nominelle posisjon eller som ”Value At Risk” evalueringer.
Evalueringen skal imidlertid generelt kunne utføres uten detaljkunnskaper om den enkelte oppside/nedside risiko. Detaljkunnskapene skal fortrinnsvis være lagt til grunn i den forutgående analysen, og således være innebygd i underlagene til evalueringen.
Gjennomføres kjerneprosessen i en ”workshop” forutsetter dette en ”samling” og konsolidering av all informasjon fra risikorapportørene /deltakerne gjennom analysefasen forut for evalueringen.
Figur B2-9 Eksempel på fremstilling av risikoer og deres behov for tiltak.
Den forutgående identifiseringen og analysen bør derfor, i stor grad, sette deltakerne i stand til å vurdere effekten av tidligere tiltak og hvilke risikoer som fortsatt krever nye. Likeledes bidrar denne informasjonen til at det blir mulig å sette opp en innbyrdes rangering av risikoene slik at eventuelt knappe ressurser kan kanaliseres til de viktigste risikoene.
B2.4.1 Øyeblikkelig rapportering til styret og daglig ledelse
Visse forhold kan ha en såpass stor betydning at de bør rapporteres til styret umiddelbart, uten å følge den normale prosessen hvor forslag til tiltak først blir utarbeidet. Dette kan vi gjøre for å gi styret best mulig reaksjonstid. Disse risikoene vil i hovedsak befinne seg innen den gruppen ALARP-modellen omtaler som ”ikke tolererbare”. I vår risikomatrise (nedsiden) og kontrollmatrise finner vi disse i den øvre sonen.
Oppside/nedside risikoer som ofte kvalifiser til øyeblikkelig rapportering til styret og ledelsen vil kunne omfatte:
|
Selv om vi velger å rapportere disse oppside/nedside risikoene til styret før tiltaksforslag er utarbeidet, vil vi normalt likevel velge å la disse følge prosessen for øvrig, ved å begynne utarbeidelsen av tiltaksforslag parallelt med at styret gjøres oppmerksom på dem. Dette vil kunne bidra til å spare tid, dersom styret skulle få behov for slike tiltaksforlag. Samtidig begrenser vi muligheten for at noen oppside/nedside risikoer ikke blir vurdert med hensyn til mulige tiltak som følge av feil eller mangler i rutiner og kommunikasjon eller at rapportørene ikke ser eller forstår mulighetene.
Figur B2-10 Forholdet mellom ALARP-modellen og kontrollmatrisen.
B2.4.2 Oppsummering
Risikoevaluering bestemmer hvilke oppside/nedside risikoe som kan passere uten ytterligere tiltak. Hvilke vi må utarbeide tiltak mot, og den innbyrdes prioriteringen av disse, samt hvilke oppside/nedside risikoer som må rapporteres øyeblikkelig til styret og ledelsen.
Risikoprioritering er en indikasjon på hvor betydelig en oppside/nedside risiko er, og kan avleses gjennom kontrollmatrisen. Den fremstilles her som en funksjon av risikoens størrelse og manglende iverksettelse av tiltak.
Formål:
Risikoevaluering er prosessen med å synliggjøre aggregeringer på tvers av organisasjonen, og å skille oppside/nedside risikoer vi etter hvert har kontroll over, fra de oppside/nedside risikoer der vi må forsere planlagte tiltak eller iverksette nye. Dens hensikt er videre å utvikle enighet om nødvendig rapportering til styret, og de prioriteringer som er nødvendig for de videre ressursdisponeringer knyttet til tiltakene. Enighet om prioriteringer brukes til å bestemme organisasjonens fokus og anstrengelser mht. å behandle de identifiserte oppside/nedside risikoene. Det bestemmes strukturerte aksjonsplaner og ressursfordeling.
Input:
De identifiserte oppside/nedside risikoene som kvantifiseres ut ifra beregnet sannsynlighet og konsekvens under identifiserings- og analysefasen. Informasjon som er brukt og som omfatter normalt alle oppside/nedside risikoer kan innholde historiske data, teoretiske analyser, empiriske data og analyser, informerte meninger fra eksperter eller som organisasjonens interessenter vurderer som bekymringsfulle.
Metode: Aggregere risikokategoriene på tvers av organisasjonen og vurdere ”kontrollgap”. oppside/nedside risikoene etter tiltak i forhold til tiltakenes iverksettelsesgrad) og foreta en prioritering. KRIer (Key Risk Indicators) identifiseres.
Output:
|
For videre dokumentasjon, spørreskjemaer og andre skjemaer se:
Guide B8 Vedlegg E: Sjekklister. Fase 4 risikoevaluering
Guide B8 Vedlegg F: Skjemaer. Oversikt risikoevaluering av risiko/mulighet
Guide A: Enhet A 7.4.3 og Enhet A7.4.4
Kursguidene A og B
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com
eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
KURSDOKUMENTASJON INNHOLD GUIDE B
Gjennomføring og praktisk iverksettelse
FORORD iv 1.1 FRA TANKE TIL HANDLING 4 2.1 ”WORKSHOP”-PROSEDYREN 37 3. HÅNDTERING OG OVERVÅKING 78 3.1 OVERVÅKING AV OPPSIDE/NEDSIDE RISIKO 78 4. SYSTEMEVALUERING OG GODKJENNING 84 4.1 CRO/CRM’S KONTROLLER 84 5. KOMMUNIKASJON OG KONSULTASJON 97 5.1 INFORMASJON TIL ERM-SYSTEMET 98 6. VEDLIKEHOLD AV KONTEKST 101 6.1 ERM-PLANEN/-PROGRAMMET 101 7. STIKKORDSREGISTER 104 |
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VEDLEGGSOVERSIKT GUIDE B
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VIG CONSULTING
ORG.NR: 977 505 992
Jan Vig
Daglig leder
__________________
Kirkeveien 35, NO-1710, SARPSBORG
Mobile : +47 414 43 727
e-mail: ja-vig@online.no
Web: www.slowdown.no ,www.intelligence.no , www.risikoledelse.com
Copyright © 2006-2015 VIG CONSULTING
Legg igjen en kommentar