ERM–guiden
Praktisk Enterprise Risk Management(ERM)
Helhetlig og Integrert RisikoLedelse(HIRL) = ERM
ERM-Praksis – Andre praktiske moduler-
Modul verktøy og teknologi
ERM-Praksis
Proaktiv ERMFor mer om proaktiv risikostyring trykk linken. ERM og organisasjonenFor mer om ERM og organisasjonen trykk linken. Mål og strategierFor mer om mål og strategier trykk linken. ERM-planFor mer om ERM-planen trykk linken. ERM-kontekstFor mer om ERMkonteksten trykk linken. ERM-kategorierFor mer om Risikokategorier trykk linken. ERM og overvåkingFor mer om ERM og overvåking trykk linken. ERM og kommunikasjonFor mer om ERM og kommunikasjon trykk linken. ERM-iverksettelsestipsFor mer om ERM-iverksettelsestips trykk linken.
Forskjellige praktiske moduler/guiderFor mer om de forskjellige modulene trykk linken. |
ERM-Praksis –
Forskjellige praktiske ERM-moduler/-guider
ERM-Praksis – Andre praktiske moduler –
Modul verktøy og bruk av teknologi
Innholdsfortegnelse:
1. Hvordan planlegge og gjennomføre en workshop 2. Brainstorming 3. Intervjuer 4. Sjekklister 5. Spørreskjemaer og undersøkelser 6. Teknologier |
Elementer som bør være på plass. Vi har her kun tatt med de enkleste og de vi mener er de viktigste.
1 |
Workshop |
1.1 Hvordan planlegge og gjennomføre en workshop
1.1.1. Hva er en oppside/nedside risiko workshop?
En workshop er strukturert for å oppnå spesifikke resultater innen en spesifikk agenda. Det tas bestemte beslutninger der, det er en læringsarena og det fattes konkrete tiltak i den. Den blir ledet av en tilrettelegger (fasilitator) som er ansvarlig for å sikre at kommunikasjonen er i tråd med workshopens mål.
Workshop involverer en større gruppe, dvs. mer enn syv deltakere. Dette pga. at det dreier seg om et komplekst emne – usikkerhet og oppside/nedside risikoer forbundet med dette, som krever kunnskap og erfaring fra flere disipliner. Dessuten kreves det lederskap og coaching for å oppnå et ønsket resultat.
I en workshop handler det først og fremst om kommunikasjon. Vektleggingen er å få til en åpen og klar diskusjon blant deltakerne med kunnskap eller autoritet på området Enterprise Risk Management, og stimulere til differensierte meninger og perspektiver.
En workshop dreier seg forøvrig om fremtiden. Det dreier seg om fremtidige hendelser og usikkerhet. Den prøver å samle inn alle kjente, relevante fakta, antagelser, forutsetninger og usikkerheter om et fremtidig sett av hendelser eller situasjoner og forutser hvordan disse hendelsene eller situasjonene kan ha en effekt på organisasjonens felles mål, og forutser hvordan organisasjonen vil eller bør møte dette scenariet.
1.1.2 Hvordan bruke en workshop?
Det er fristende å tenke på en workshop som kun en øvelse i å samle inn data ut i fra perspektivet til en ERM-leder, da workshopen gir tilgang til en rekke eksperter for en viss tid. Den får mye raskere resultater enn datamining og er adskillig raskere enn spørreundersøkelser eller individuelle intervjuer.
Imidlertid går fordelene av en workshop langt utover ERM-lederens bekvemmelighet.
Mulighet for læring. En godt strukturert workshop tillater alle parter å undersøke oppside/nedside risikoer fra en rekke perspektiver, og lære fra andre eksperter og ledere der og da. Deltakerne vil uunngåelig komme ut av workshopen med en bedre forståelse av forretningsvirksomheten og med økt oppmerksomhet om organisasjonens forretningsmålsettinger og risikounivers.
Hvis workshop agendaen inkluderer aktuelle, veloverveide og målrettede diskusjoner, vil deltakerne også få en bedre forståelse av hvordan andre deler av organisasjonen treffer tiltak mht. oppside/nedside risikoer, og hvordan disse tiltakene passer sammen.
Teamarbeid. En workshop er et utmerket verktøy for å promotere teambygging. En workshop er et ”trygt” sted for å dele perspektiver og ideer og sikre lik mulighet for deltakelse.
Effektiv bruk av tid. En workshop kan være en effektiv vei for et lederteam til å dekke et større område meget hurtig. Fokuset på en definert agenda og bruk av tilretteleggingsteknikker og ERM-verktøy sikrer at diskusjonen konsentrerer seg om de spørsmål som har størst betydning og dermed prioritet for organisasjonen.
ERM-utdanning. En workshop demonstrerer der og da ERM-teknikker og tilnærminger. Som sådan er den et utmerkede verktøy for å utdanne deltakerne om teori og praksis innen ERM for spesifikke forretningsproblemer.
Kontinuerlig forbedring. En workshop gir ERM-omgivelser for kontinuerlig å forbedre kvaliteten på verktøy og teknikker. Ved gjentatte eksponeringer og bruk av ledere fra forskjellige nivåer og med forskjellig bakgrunn vil et program av workshoper effektivt gi gyldighet for slike verktøy som risikotoleranser og ratingsguider.
1.1.3 Målene med en oppside/nedside risiko workshop
Et vanlig problem når oppside/nedside risikoer identifiseres er at noen risikoer kan gå på tvers av hele verdiskapningskjeden til en organisasjonsenhet eller at effekten av en oppside/nedside risiko kan utkrystallisere seg et annet sted enn dennes årsak. F.eks. noen risikoer har sine årsaker innen forskning og utvikling, innkjøp eller produksjon mens deres innvirkning er målt innen salgsavdelingen.
Basert på denne situasjonen er metoden med oppside/nedside risiko workshop utviklet, der identifisering, analyse og evalueringen av oppside/nedside risikoer blir gjennomført i felleskap av en gruppe deltakere fra forskjellige funksjoner innen en forretningsenhet eller på tvers av forretningsenheter. Deltakerne har derfor dyp kunnskap om forretningssituasjonen og verdiskapningskjedens prosesser.
Hovedmålene med en oppside/nedside risiko workshop er:
|
I særdeleshet kan en forbedring av informasjonsflyten og en felles forståelse for oppside/nedside risikoer innen forretningsenheten eller på tvers av forretningsenheter bare oppnås ved en workshop og aktiv deltagelse av alle relevante funksjonsledere I en forretningsenhet eller flere forretningsenheter.
En oppside/nedside risiko workshop imøtekommer også de legale krav fra ekstern revisjon for en “bottom-up” prosess for en vurdering av oppside/nedside risiko.
1.1.4 Prosedyren innen en oppside/nedside risikoworkshop
Risikoanalyse prosedyren innen en oppside/nedside risikoworkshop inneholder to trinn:
Trinn 1: Utvelgelse av oppside/nedside risikoer ved hjelp av risiko-spørreskjemaer.
I det første trinnet av risikoanalysene hjelper risikospørreskjemaet til med å identifisere relevante risikoer I forretningsenheten(e). Derfor blir risikospørreskjemaene sent til forskjellige deltakere i den (de) respektive forretningsenheten(e) og besvart individuelt av forskjellige deltakere. Deltakerne skal/bør komme fra forskjellige funksjoner og sammen skal de dekke alle viktige områder av forretningsenheten(e).
For å oppnå en metodisk sunn risikoevaluering er det tilrådelig å ha et “kick off “ møte for å introdusere deltakerne til målene, prosedyrene og evalueringskonseptet for risiko- spørreskjemaene og oppside/nedside risikoworkshopen.
På basis av risikospørreskjemaene som returneres kan forskjellige analyser bli utført. Nøkkelrisikoene så vel som de oppside/nedside risikoene med mest ulik vurdering blant deltakerne kan bli filtrert bort.
Disse risikoene, inkludert forretningsmessige spesifikke beskrivelser av oppside/nedside risikoer og målinger fra deltakerne, er del av en risikoworkshop. På denne måten er ikke risikospørreskjemaet bare en rettesnor for systematisk identifisering, analyse og evaluering av oppside/nedside risikoer, men også et filter for å identifisere nøkkelrisikoer som dernest eller senere blir diskutert og analysert mer detaljert i risikoworkshopen med de relevante forretnings- og prosessdeltakere. Derfor kan en risikoworkshop bli utført på kort tid uten å miste relevant informasjon
Trinn 2: Gjennomføre en oppside/nedside risikoworkshop
På basis av analysene av risikospørreskjemaene blir en oppside/nedside risikoworkshop gjennomført. Generelt involverer risikoworkshopen deltakerne som svarer på spørreskjemaene, dvs. representantene fra alle essensielle funksjoner og relevante forretningsenheter og eventuelle representanter fra spesialistavdelinger.
I vurderingsworkshopen, blir de individuelle vurderingene sammenlignet, potensielle forskjeller diskuteres og nøkkelrisikoene blir I felleskap kvantifisert og definert spesifikt for forretningsenheten(e). I tillegg beskrives håndteringsmålinger for de identifiserte oppside/nedside risikoene vurdert iht. deres effektivitet og implementeringsstatus. Alternative håndteringsmekanismer for oppside/nedside risikoer betraktes som del av denne prosessen.
1.1.5 Å tilrettelegge en workshop
En workshop bringer vanligvis sammen tverrfaglig og forskjellig nivåmessig kompetanse for å trekke på organisasjonens samlede kunnskap. Disse utvikler en liste med hendelser med relevanse for eksempel til organisasjonens strategiske målsettinger, forretningsmålsettinger eller prosessmålsettinger. Resultatet av en workshop avhenger som regel av dybden og bredden av den informasjonen deltakerne bringer med seg.
Noen organisasjoner inviterer til en workshop for toppledere i forbindelse med fastsettelse av strategi for å identifisere hendelser som kan påvirke oppnåelse av organisasjonens strategiske målsettinger negativt/positivt.
1.1.6 Et utkast til tilrettelegging av en workshop
Før workshopen
|
Agenda
|
1.1.7 Resultater av en risiko workshop
Resultatene av en risiko workshop er identifiseringen av essensielle oppside/nedside risikoer før og etter målinger, en spesifikk beskrivelse av disse risikoene så vel som en beskrivelse av evalueringen av nøkkelrisikoenes målinger. På denne måten er en risiko workshop en sunn basis for rapporteringen av oppside/nedside risiko. Figuren nedenfor demonstrerer resultatet (output) av en risiko workshop.
Gjennomføringen av risikoworkshop
Vi vurderer konsekvensene av en risiko både som positiv (mulighet) og negativ (trussel).
|
Skjema 1-1 – Eksempel på gjennomføringen av risikoworkshop
Den særskilte verdien av risikoworkshop ligger i diskusjonene på tvers av funksjoner om oppside/nedside risikoer og målinger av håndteringen av oppside/nedside risikoer. I det henseende er dette et felles bilde av situasjonen av oppside/nedside risiko for forretningsenheten(e), der klare prioriteringer kan settes opp og en tilnærming på tvers av funksjoner for å håndtere oppside/nedside risikoer kan adopteres. Som et resultat forbedres årvåkenheten og informasjonsflyten for oppside/nedside risikoer i en stor grad.
1.1.8 Støtte for oppside/nedside risikoworkshop ved å bruke nettbaserte analyse workshop verktøy
For å lette analysene av risikospørreskjemaene og forberedelsen av en risikoworkshop, kan det benyttes nettbaserte verktøy.
Slike verktøyer har følgende hoveddeler:
|
Fordelen med et nettbasert verktøy er derfor dennes assistanse i å analysere risiko- spørreskjemaene og i å gjennomføre risikoworkshopen selv.
Nettbasert verktøy bør være fleksibelt nok til å bli brukt på forskjellige forretnings-enheter. Derfor kan risikospørreskjemaene og intervallene tilpasses for hver forretningsenhet.
Forskjellige språk bør også kunne bli valgt. F.eks. (Norsk/Tysk/Engelsk).
1.1.9 Gruppetenkning og farer
Når grupper tar beslutninger kan det være at de tar flere risikoer enn den enkelte ville tatt alene. Dette er gruppetenkning. Gruppetenkning tenderer til å oppstå når gruppen streber etter å oppnå enighet til tross for at enkeltindividene er bekymret.
Symptomer på gruppetenkning:
|
Hvis disse ikke blir adressert kan disse symptomene lede til:
|
Nylige eksempler på katastrofer av forretningsmessige gruppetenkning er f.eks. Enron og Lehman Brothers.
1.1.10 Hvordan skal en så unngå gruppetenkning
Det er et antall relativt enkle men effektive grep organisasjonen kan ta for å unngå gruppetenkning.
|
Organisasjonen bør i identifiseringsfasen av oppside/nedside risiko bruke individuelle intervjuer og sjekklister for å få individers individuelle mening før en workshop. En workshop er en dårlig måte å få identifisert oppside/nedside risikoer på grunn av gruppedynamikken som tillater visse individualister å dominere diskusjonene, mens andre forblir rolige. Intervjuer eller sjekklister der individene selv kan komme opp med trusler/muligheter sikrer at alle stemmer blir hørt likt og er betydelig mer nyttige enn en workshop når det gjelder identifisering av oppside/nedside risiko. Men det er også klart at hvis møtelederen i brainstormingen eller i andre faser av worshopen er klar på ”hvilken hatt”( se boken til de Bono: ”six thinking hats”: hvit, rød, svart,gul, grønn og blå) ”alle skal ha på samtidig, kan worrkshopen styres bedre. Dessuten må møtelederen klare åoppmuntre og skape kreativitet og åpenhet.
Ved å fokusere på positive antagelser (oppside risikoer) istedenfor nedside risikoer blir alle aspekter for organisasjonen vurdert på en positiv og systematisk måte og det blir oppmuntret til åpenhet. Folk blir ledet til å tenke/konsentrere seg om hva som trengs for å lykkes heller enn å bli tvunget til å se etter svikt/feil (f.eks. nedside risikoer), som er psykologisk unaturlig.
1.1.11 Praktisk Workshop eksempel for risikovurderings(risk assessment) prosessen (identifisering, analyse og evaluering)
A. Forberedelser til workshopen
Selv om det er erkjent at alternative tilnærminger for identifisering, analyse og evaluering av risiko kan benyttes, er en workshop den metoden som oftest foretrekkes mht. risikovurderinger, fordi det engasjerer interessentene og gir dem eierskap. Imidlertid er grundige forberedelser avgjørende for å lykkes med vurderingen (identifisering, analyse og evaluering av oppside/nedside risiko og skal initieres av eierne av ERM-prosessen, når ERM-konteksten av undersøkelsen er etablert).
Workshop forberedelse innebærer en rekke skrivebordsaktiviteter. Blant de viktigste spørsmålene er utvalget av risikoundersøkelsesteamet og gjennomgang og samling av spesifikke data for muligheter og trusler for å utvikle konsekvenspotensialene. Her bør det omsorgsfullt involvere folk som kan gi informasjon om aktuelle hendelser og/eller sårbarhet både internt som eksternt.
Det anbefales også at teamets medlemmer velges utifra enheter som kan bli berørt, for eksempel ved et jordskjelv som det i Japan, eiere av kritisk infrastruktur og tilhørende tjenester. Videre bør fagfolk og profesjonelle krefter som er erfarne og kjenner til både trusler, muligheter og konsekvenser være en del av teamet.
Generelt, bør alle de viktigste interessentene være representert på workshopen.
Ved innsamling av spesifikke data om muligheter og trusler, kan det være nyttig å
identifisere, analysere og evaluere aktuelle historiske hendelser, som kan indikere hendelsens trender og (tidligere) sårbarheter, og også scenarioanalyser. Dette oppnås ved hjelp av risikokriterier for prioriteringer av risikoer som ble realisert gjennom disse hendelsene og plotte risikokurver mot den kvalitative risikomatrisen.
Tips for Workshop forberedelser:Ingredienser for en effektiv workshop inkluderer:
|
De sentrale spørsmål for workshop forberedelser:
|
Avhengig av omfanget av vurderingen, bør det vurderes å dele workshopen inn i flere, muligens parallelle, sesjoner.
Dette er nyttig ved vurdering av en eller flere hendelser med flere trusler/muligheter for å håndtere hver trussel/mulighet for seg. Det er også ofte nyttig å splitte opp ERM-prosessen i henhold til de viktigste elementene – risikoidentifisering, risikoanalyse og risikoevaluering.
Tips mht. tilretteleggeren (fasilitatoren)Når organisasjonen velger en tilrettelegger, bør følgende prinsipper tas med i betraktningen:
|
B. Gjennomføringen av selve workshopen
Når teamet er samlet og workshopen har startet, er den formelle risikovurderingsprosessen i gang. Strukturen for workshopen for vurdering (identifisering, analyse og evaluering) er drevet av ERM-prosessen, og består vanligvis av fire faser: innledning, identifisering analysering og evaluering av oppside/nedside risikoer.
Innledning
|
Identifisering av oppside/nedside risiko
|
Analyse av oppside/nedside risiko
|
Evaluering av oppside/nedside risiko
|
Workshopen skal generere en omfattende liste av oppside/nedside risikoer forbundet med de aktuelle og fremtidige hendelser for å sikre at ingen større utfordringer overses.
Denne listen trenger å omfatte eksisterende kontrollere og å gi en samlet vurdering av hver oppside/nedside risiko, basert på sannsynligheten for bestemte konsekvenser. I tillegg bør viktige områder og muligheter for håndtering av oppside/nedside risiko identifiseres ved å vurdere nivået på eksisterende kontroller og dynamikken i ”føre-var” scenarioer.
Tips for gjennomføringen
Tilretteleggeren (fasilitatoren) bør sørge for at alle workshop deltakerne har en klar forståelse av konteksten og får muligheten til å komme med innspill. Konteksten kan eventuell trenge å endres tilsvarende.
Generelt må tilretteleggere være omsorgsfull med den tiden som er beregnet for workshopen og sikre at hver av de tre viktigste elementene i prosessen, identifiseringen, analysereringen og evalueringen, er gitt fornuftig vurdering. Dette er viktig, fordi ønsket tid ofte ikke er tilgjengelig på grunn av ressursbegrensninger. Omfattende planlegging og forberedelser til workshopen og fokusert tilrettelegging er derfor avgjørende for å lykkes med vurderingen.
C. Etter workshopen
Vurderingen forventes å gi output som prioriterer identifiserte oppside/nedside risikoer og indikerer viktige områder og muligheter for risikotiltak. Hvis workshopen konkluderer med at videre analyse er nødvendig, vil vurderingen av de relevante oppside/nedside risikoene fortsette, fordi disse risikoene må analyseres i mer detalj og deretter revurderes. Derimot, hvis workshopen konkluderer med at ingen ytterligere analyse er nødvendig, er vurderingen av de aktuelle oppside/nedside risikoene fullført. Disse risikoene vil da bli gjenstand for tiltak, overvåking og gjennomgang.
I begge tilfeller, til konkrete tiltak skal gjennomføres vil dette avhenge av utfallet av risikoen evaluering.
AnsvarAlle interessentene i risikoundersøkelsen må ta ansvar for sitt engasjement. Sentrale medlemmer vil være en eier/sponsoren av risikoundersøkelsen, teamleder, profesjonelle eksperter, tilrettelegger og deltaker.
Eier/sponsor
Teamleder
Profesjonell ekspert
Tilrettelegger
Deltaker
|
Tips vedrørende ansvar
Alle medlemmene av risikoundersøkelsesteamet bør være oppmerksom på at informasjon innhentet for undersøkelsen kan brukes fritt eller de bør søke om tillatelse til å bruke disse. Juridisk rådgivning kan være nødvendig i noen tilfeller før undersøkelsen begynner. Det kan kreves at deltakerne underskriver på at konfidensiell informasjon ikke skal formidles videre, utenom gruppen. Dette er spesielt viktig med detaljerte analyser der metoder og output kan være rettighetsbeskyttet.
2 |
Brainstorming |
2.1 Generelt
Brainstorming innebærer å stimulere og oppmuntre til en fritt flytende samtale blant en gruppe kunnskapsrike mennesker for å identifisere potensielle muligheter og trusler, kriterier for beslutninger og/eller alternativer for tiltak. Begrepet «brainstorming» er ofte brukt veldig løst til å bety alle typer gruppediskusjon. Men sann brainstorming innebærer spesielle teknikker for å prøve å sikre at folks fantasi utløses av tanker og uttalelser fra andre i gruppen. Effektiv tilrettelegging er svært viktig i denne teknikken og omfatter stimulering av diskusjonen.
Brainstorming kan brukes sammen med andre vurderingsmetoder for oppside/nedside risiko eller kan stå alene som en teknikk for å oppmuntre til fantasifull tenkning på ethvert stadium av ERM-prosessen og ethvert stadium i livssyklusen til et system. Den kan brukes til diskusjoner på et høyt nivå der problemene er identifisert, for mer detaljert gjennomgang, eller på et detaljert nivået for spesielle problemer.
Brainstorming legger stor vekt på fantasien. Det er derfor spesielt nyttig når organisasjonen identifiserer oppside/nedside risikoer for ny teknologi, der det ikke er data eller hvor nye løsninger til problemer er nødvendig.
2.2 Brainstormingsprosessen
Brainstorming kan være formell eller uformell. Formell brainstorming er mer strukturert med deltakerne som er forberedt på forhånd, og økten har et definert formål og utfallet av de ideer som kommer opp evalueres. Uformell brainstorming er mindre strukturert og ofte mer ad-hoc preget.
I en formell prosess:
|
2.3 Noen styrker og begrensninger
Sterke sider ved brainstorming omfatter:
|
Begrensninger inkluderer:
|
3 |
Intervjuer |
Intervjuer foregår vanligvis i en til en setting, eller noen ganger i en setting to til en, der
intervjueren er ledsaget av en kollega som tar notater. Hensikten er å fastslå enkeltes oppriktige synspunkter og kunnskap om faktiske tidligere hendelser og potensielle hendelser. En intervjuagenda som brukes i å fokusere på forretningsområdets målsettinger vises i 7.3.3.
3.1 Strukturerte eller halvstrukturerte intervjuer
I et strukturert intervju, blir individuelle intervjuobjektene spurt et sett med forberedte spørsmål fra et spørreskjema som oppmuntrer intervjuobjektet til å se en situasjon fra et annet perspektiv og dermed identifisere oppside/nedside risiko utifra dette perspektivet. Et halvstrukturert intervju er på samme måte, men gir mer frihet til en samtale for å utforske problemstillinger som oppstår.
Strukturerte og halvstrukturerte intervjuer er nyttig der det er vanskelig å få folk sammen til en idédugnad eller der frittflytende diskusjoner i en gruppe ikke er hensiktsmessig for situasjonen eller for personene som er involvert. De er som oftest brukt til å identifisere oppside/nedside risiko, eller å vurdere effektiviteten av eksisterende kontroller som en del av analysen av oppside/nedside risiko. De kan brukes på ethvert trinn i et prosjekt eller en prosess. De er en måte å gi interessentenes innspill til vurderingen av muligheter/trusler.
Før intervjuet bør det være:
|
3.2 Intervjuprosessen
Et relevant spørsmålsett kan lages for å lede intervjueren. Det bør være åpne spørsmål der det er mulig, de bør være enkle, språket bør være tilpasset intervjuobjektet og dekke et problem/en sak. Mulige oppfølgingsspørsmål som søkes avklart kan også forberedes. Spørsmål blir da stilt til den personen som blir intervjuet. Når en søker utdypning, bør spørsmålene være åpne. Forsiktighet bør utvises for ikke å «lede» intervjuobjektet. Svar bør vurderes med en grad av fleksibilitet for å gi mulighet til å utforske områder som intervjuobjektet ønsker å utdype. Forøvrig vises til R. Kipling: Jeg har seks ærlige tjenere. De har lært meg alt jeg vet. Deres navn er Hva, Hvorfor og Når, Hvordan, Hvor og Hvem.”
3.3 Intervju agenda
Agenda
|
Strategier og mål
|
3.4 Noen styrker og begrensninger med intervju
Styrkene med strukturerte intervjuer er som følger:
|
Begrensningene er som følger:
|
4 |
Sjekklister |
4.1 Generelt
Sjekklister er lister over muligheter/trusler eller kontrollfeil som har blitt utviklet som regel utifra erfaring, enten som følge av en tidligere vurdering av oppside/nedside risiko eller som følge av tidligere feil.
En sjekkliste kan brukes til å identifisere muligheter/trusler eller for å vurdere effektiviteten av kontroller. De kan brukes på ethvert stadium i livsløpet til et produkt, prosess eller system.
De kan brukes som del av andre vurderingsteknikker for oppside/nedside risiko, men er mest nyttig når de brukes for å sjekke at alt har vært dekket etter en mer fantasifull teknikk som identifiserer nye problemer har blitt anvendt.
4.2 Sjekklisteprosessen
Fremgangsmåten er som følger:
|
4.3 Styrker og begrensninger
Sterke sider ved sjekklister er:
|
Begrensninger inkluderer:
|
5 |
Spørreskjemaer og undersøkelser |
5.1 Generelt
Spørreskjemaer adresser en rekke spørsmål som skal vurderes av deltakerne, som skal fokuserer sin tenkning på interne og eksterne faktorer som har gitt opphav, eller kan gi opphav til hendelser. Spørsmålene kan være åpne eller lukkede, avhengig av målet. De kan rettes til ett eller noen få individer, eller brukt i forbindelse med en bredere undersøkelse, enten innen en organisasjon eller rettet mot kunder, leverandører eller andre eksterne parter. Bruk av disse teknikkene er illustrert nedenfor.
5.2 Målrettet spørreskjema
En organisasjon krever av en forretningsenhet at de ansatte besvarer et spørreskjema før den godtar en ny leverandør.
Spørreskjemaet krever at personalet vurderer en rekke spørsmål som utforsker potensielle leverandører:
|
Ved vurderingen av spørsmålene, identifiserte den ansatte følgende mulige hendelser som organisasjonen ville bli utsatt hvis den skulle gjøre forretninger med leverandøren:
|
6 |
Bruk av teknologi |
En del av ERM-systemet/-rammeverket inkluderer intelligent bruk av hensiktsmessig informasjonsteknologi som tillater organisasjonen å helautomatisere. eller halvautomatisere administrative aktiviter slik at det blir frigjort tid til å fokusere på å håndtere oppside/nedside risikoer og motivere organisasjonens ansatte til å være oppmerksomme og proaktive mht. muligheter/trusler.
6.1 Hvorfor bør teknologi vurderes?
ERM er en av de aktivitetene i organisasjonen som kan akkumulere en mengde data. Mens dette er nyttig for revisjons- og etterlevelsesformål, er det ikke hensiktsmessig for å håndtere oppside/nedside risikoer, uten at dataene er gjort om til informasjon som er tilgjengelig, synlig og effektivt kommunisert.
En kritisk suksessfaktor i ERM er faktisk å sikre at informasjon på bakgrunn av data blir effektivt kommunisert til forskjellige interessentgrupper. Med en gang interessentene blir fullt ut klar over antagelser som blir truffet og de omfattende oppside/nedside risikoer vedrørende disse antagelsene, er det en god mulighet for at oppside/nedside risikoene vil bli håndtert og alle nedside risikoene unngått.
Essensen er at bruken av teknologi handler om å styrke synligheten og kontrollen. Synlighet vil si å få frem antagelsene og oppside/nedside risikoene til de folkene som trenger å vite om dem. Kontroll vil si å gi mekanismer til å planlegge og håndtere oppside/nedside risiko og sikre gjennomføring av tiltak.
6.2 Hvordan bør organisasjonen bruke informasjonsteknologien?
Organisasjonen bør tenke nøye igjennom hvordan den vil bruke teknologien og å forsikre seg om at den knyttes til det organisasjonen søker å oppnå. Kanskje er startpunktet det å se på hele ERM-rammeverket og se etter muligheter for å gjøre hvert element raskere, enklere og muligens bedre.
Noen aspekter av ERM-rammeverket/-systemet vil være brukbare for bruk av teknologier, mens andre ”bløtere” områder som f.eks. lederskap og kultur vil tilby færre muligheter.
Organisasjonen bør forsikre seg om at den informasjonen som blir gitt er nøyaktig og aktuell slik at organisasjonen kan stole på den for handling. Tenk nøye over sikkerheten. Hvem vil benytte teknologien, hvilken informasjon vil den inneholde og hvor sensitiv er dataene? De fleste teknologier blir mer og mer sikker, men organisasjonen trenger å bruke tid på å forsikre seg om i første omgang at de er satt opp korrekt, og at det finnes hensiktsmessige nivåer av sikkerhet.
6.3 Hvordan vet organisasjonen hvilken teknologi som eksisterer?
Etter å ha forstått behovet for teknologi, systemer og automatisering og hvor organisasjonen har tenkt å distribuere teknologien for å få best mulig effekt, hvordan finner så organisasjonen ut hva som er tilgjengelig?
Organisasjonen bør ha vanen med å scanne for teknologitrender på internett, i bransjetidsskrifter eller på messer og utstillinger. Se etter hva andre folk i andre organisasjoner leser, spesielt opinionsfigurer. Hvor får de informasjonen sin ifra? Organisasjon bør ta seg tid til å finne ut hva andre organisasjoner, muligens konkurrentene eller leverandørene buker.
Imidlertid selv om organisasjonen vet at det er en mengde informasjon tilgjengelig og det stadig dukker opp nye teknologier, hvordan beslutter organisasjonen hva som er relevant og hva som er nyttig? En organisasjon bør starte med å være skeptisk på et fornuftig vis. Undersøk teknologien, men spør så ” ja hva så” spørsmål: Er dette relevant for organisasjon, for ansatte og hvordan vil dette virke inn på prestasjonen til de ansatte?
6.4 Hvilke verktøy vil støtte opp om en bærekraftig tilnærming til ERM?
Erkjenn at utviklingen av teknologier flytter så raskt at listen over hva som er tilgjengelig for organisasjonen alltid vil være dynamisk. Organisasjonen kan bruke følgende liste som en utfordring på hva som i dag er mulig, men det er kun et kort resyme av hva som hender i dag. Nøkkelen er å bli vant til kontinuerlig å scanne dette området på jakt etter nye ideer for å forbedre effektiviten og effesiensen av ERM-systemet. Søk f.eks. på internett etter ”Enterprise Risk Management Software” eller ”Risk Management Software” for potensielle kilder. Nedenfor er et resyme av en del muligheter som er tilgjengelig i dag og hva som taler for og imot.
|
|
|
|
|
Det er sannsynligvis ikke noen ide å investere i et sofistikert nettbasert verktøy for å håndtere oppside/nedside risiko på et lite prosjekt der et regneark vil være tilstrekkelig. Imidlertid, i en større organisasjon, prosjekt eller program vil sannsynligvis et nettbasert verktøy være begrunnet og kan ved effektiv kommunikasjon med og blant interessentene hindre alt fra ulemper til katastrofer eller tap av muligheter.
Du kan ikke drive en ERM-prosess i en stor organisasjon, et stort prosjekt eller program med et regneark. Mange har prøvd og mange har feilet. Et nettbasert system letter både input og output.
6.5 Vurderinger for nettbasert verktøy
Ikke alle nettbaserte verktøy er bygd opp på samme måte. Den ene tingen som alle gjør er å tillate øyeblikkelig tilgang til aktuelle data via internett, samme hvor personen befinner seg. Det er flere andre aspekter som organisasjonen bør vurdere når den er i markedet for nettbaserte verktøy for RM eller ERM.
|
6.6 Noen viktige vurderinger
Før organisasjonen går ut og investerer i det siste og beste i software verktøy, bør organisasjonen huske at teknologi kun er en tilrettelegger. Suksessen vil til slutt være avhengig av topplederens evne til å lede andre, topplederens atferd og hvordan det kommuniseres i organisasjonen.
Organisasjonen bør være skeptisk til å bli dratt inn i ny teknolog for raskt – la noen andre gjøre feilene, men lær raskt.
Tilslutt hvis organisasjonen beslutter å introdusere nye IT-systemer tenk nøye over mulige trusler og ikke kun muligheter. Hvilke antagelser gjør organisasjonen og hva kan gå galt?
Organisasjonen bør spørre seg selv følgende spørsmål:
|
Vår ERM-modell/ Vårt ERM-system/ Vårt ERM-rammeverk i tråd med ISO 31000:2009 Risk Management – Principles and Guidelines
Kursguidene A og B
Kursguidene kan bestilles fra www.RisikoLedelse.com
eller e-mail: ja-vig@online.no
PRIS:
Guide A: Kr. 430 322 rikt illustrerte A4-sider, hvorav 57 siders vedlegg |
Guide B: Kr. 480 258 rikt illustrerte A4-sider , hvorav 152 siders vedlegg |
Hvis du har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om kursguidene Praktisk Enterprise Management (ERM) kan du bruke kontaktmulighetene nedenfor:
VIG CONSULTING
ORG.NR: 977 505 992
Jan Vig
Daglig leder
__________________
Kirkeveien 35, NO-1710, SARPSBORG
Mobile : +47 414 43 727
e-mail: ja-vig@online.no
Web: www.slowdown.no ,www.intelligence.no , www.risikoledelse.com
Copyright © 2000-2015 VIG CONSULTING
Legg igjen en kommentar